Tomtenissen som inte ville fira jul
Helena Mansén

En spännande, rolig, tänkvärd Julbok för de yngre!

LÄSPROV

Tomtenissen som inte ville fira jul
Helena Mansén

Det sker mycket i världen nu - med dagens informationssamhälle nås och berörs vi alla av hemska nyheter om krig, människor som flyr och terrorhändelser.
Också våra barn nås av det. Nyheter och händelser som kan vara svåra att förstå och göra många oroliga och ledsna.

Tomtenissen som inte ville fira jul - handlar om Lill-Nisse, 12 år, som känner så som många barn gör idag.
Boken tar ändå upp det på ett mjukt, skonsamt sätt, med värme, kärlek och en del spänning - bland tomtar, troll och tomtelandets djur.

Läsålder ca 8-13 år. 112. sid. Illustrerad.
Kartonnage, 148x210 mm, ryggbredd 10 mm.
Utk. 2017.

FÖR KONSUMENT, BESTÄLL BL.A. HÄR:

ADLIBRIS
BOKUS
CDON

För å-f:
Förlagssystem
Bokinfo
Spritz Media (förlaget)
BTJ
m fl

 

HANDLING I KORTHET:

Det råder febril verksamhet i Tomtebyn så här en vecka före jul. Alla etthundratjugosju tomtenissar jobbar med glädje och förväntan för att få klart alla julklappar i tid.
Alla utom Lill-Nisse.
Han kan inte känna någon glädje. Han läser om krig i världen, hemska terrorsaker och om människor som flyr och har det svårt. Förstår inte hur det kan vara så.
Allt känns hopplöst och meningslöst och han har ingen lust att fira jul. Istället lämnar han Tomtebyn och tar tåget till Stockholm. Utan att veta vad han vill eller vad han ska göra.
Tomtemor som varit orolig för Lill-Nisse ber renen Rudolf att vaka över honom. Och Rudolf lämnar inte Lill-Nisse i sticket.

Men hur ska det gå med julen?
När inte Lill-Nisse är hemma och inte heller Rudolf för att dra släden med Tomtefar på julafton?
Rudolf måste ju lysa upp färden med sin röda mule.
Tomtefar måste helt enkelt få hem de båda igen innan julafton.

Men hur?  Och kommer han att hinna?

Smakprov

RECENSIONER:
”Tomtenissen som inte ville fira jul tar upp flera av de här funderingarna genom Lill-Nisse. Jag gillar att det glättiga blandas med det djupa. Spänningen i att det handlar om en tomtenisse tror jag blir en bra ingång till allvaret, så att det läsande/lyssnande barnet får något att fundera på. Läsaren skrivs inte på näsan, men det finns både sorg och hopp i berättelsen.”
Mer på: Bokbloggen Barnboksprat

Villa-Freja: En tankeväckande bok om livets kontraster. En bok jag gärna läser för mina elever på lågstadiet nästkommande december. Visserligen är den tänkta målgruppen 9-12 år men jag tror nog att den passar även yngre barn.
Villa-Freja 2017-12-18

Villivonkansbooks:  Jag har läst Tomtenissen som inte ville fira jul ihop med sonen M. (6 1/2 år). Boken är perfekt att läsa som nedräkning i December fram till julafton, då den har precis 24 kapitel. Vi har läst boken uppdelat på tre tillfällen istället. Boken riktas till ålder 9-12 år, men den funkar utmärkt även till sonen, det är några enstaka ord M. inte förstår, som vi diskuterar. M. tycker boken är spännande och vill väldigt gärna läsa den. Boken har stor bredd, den är lättsam men har även allvar i, som tex att alla inte har det lika bra i världen, krig, terror osv. Den får barnen att tänka till lite. Jag gillar de söta svartvita illustrationerna i boken. Tomtenissen som inte ville fira jul är en mycket charmig och fin bok!
Villivonkansbooks 2017-01-04